Relax Totaal
Image default
Anders

Naar de relatietherapeut

Ruzies die steeds vaker gebeuren, twijfels over de relatie, gesprekken die alleen maar lijken te verergeren. Een ruzie hier of daar is namelijk niet erg en zelfs voor de relatie, maar als deze ruzies iets te vaak voorkomen, kan het helpen om naar een relatietherapeut te gaan. Een therapeut geeft een onpartijdige visie op de relatie waar er tijdens het gesprek ook de ruimte krijgen om vrijuit te spreken. Doordat elke relatie uniek is zal de oplossing om een relatie te redden ook per koppel verschillen. Relatietherapie werkt niet alleen bij het doorbreken van patronen. Ook kan het begrip naar elkaar toe in een relatie verbeteren. Op zoek naar relatietherapie in Veenendaal? Mediators werken door heel Nederland. 

Hoe werkt relatietherapie?

Aan het begin van een nieuwe sessie, stel de relatietherapeut enkele vragen. Deze kunnen gaan over wanneer de relatieproblemen zijn ontstaan, welke deze problemen versterken of juist verzwakken. Ook vragen over communicatie naar elkaar toe kan zeker aan bod komen. Bij de eerste sessie kan er niet gelijk een oplossing aan worden geboden. De relatie therapeut moet samen met de partners verschillende mogelijkheden schetsen om de huidige situatie te verbeteren. Daarbovenop zou een therapeut ervoor kunnen kiezen om een relatie-interventie in te stellen in gevallen van agressie of depressie binnen de relatie.

De partners

Partners die problemen hebben in hun relatie gaan niet op de een of de andere dag op relatietherapie. Er gaat hier meestal een heel proces aan vooraf. Het begint dan ook met de ontdekking dat er iets in de relatie niet goed zit. Voor dat deze erkenning ook echt gaat doordringen kunnen er wel maanden zelfs jaren over heen gaan. Totdat de pijn en frustratie zich zo opstapelen dat het niet meer te ontkennen valt. Dit is het moment, waar de relatietherapeut een steeds grotere rol begint te spelen. Vaak moet de ene partner nog worden overtuigd van het idee om naar een relatietherapeut te gaan. Als dit eenmaal is gelukt, dan moeten er door beide partners wel offers worden gemaakt om te investeren in de relatie. Zo kan een relatietherapeut veel tijd en geld kosten. Bovendien, moeten veel klanten  zich over de angst van met een vreemde over privézaken te praten heenzetten. Een open houding is namelijk belangrijk tijdens een therapiesessie. Met nieuwe inzichten die tijdens de sessie zijn opgedaan, ligt het lot van de relatie nu in handen van het koppel.