Relax Totaal
Image default
Verzamelen

We kunnen niet zonder fietsen

We kunnen niet zonder fietsen

Fietsen is een ontspannen bezigheid, vooral als je de wind in de rug hebt. Sommige fietsers wensen juist tegenwind. Typisch Nederlands. Hoe dat zit, lees je hier. 

Je hoeft maar om je heen te kijken in ons land en ze zijn niet te missen. Fietsers. Of het nu functioneel fietsen naar het werk is, voor de inspannende ontspanning naar de sportschool of als bezigheid in de vrije tijd. We fietsen met z’n allen heel wat af.  

Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er maar liefst 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander 1,3 fiets. Het schijnt in de wereld uniek te zijn, maar voor ons als Nederlanders dagelijkse kost. 

Fietstas biedt comfort

Er zijn dan ook nogal wat verschillende fietsers die zich onderscheiden middels fiets, outfit, houding, accessoires en natuurlijk dat eerdergenoemde doel. De huisvrouw of huisman die dagelijks naar de supermarkt fietst, haal je er zo uit. Beetje gehaast, en zelden zonder tas. Het zijn de fietsers die graag een fietstas kopen, want een beetje comfort scheelt heel wat gesjouw. 

Meer en meer elektrisch ondersteund

Dan de grote groep die naar het werk of naar school fietst. Van jong tot oud fietsen ze door weer en wind richting dagelijkse bezigheid. Het geeft dat typische Hollandse beeld. Over de dijk, door de stad, langs weilanden en onder viaducten door. Het is ons allemaal niet vreemd. We trappen gewoon door. Ook al blijkt 1,8 miljoen van alle fietsen inmiddels elektrisch ondersteund, en terwijl dit getypt wordt zullen het er al meer zijn. 

Wist je trouwens dat Nederland bijna veertigduizend kilometer fietspad heeft? Het laat zich raden dat we onze lol op kunnen als fietsers. Met een handige rugzak op, zoals bijvoorbeeld een Suit Suit rugzak, kun je in ons land eindeloos fietsen. 

En als we onze wekelijkse kilometers erop hebben zitten, kiezen we in het weekend zelfs nog voor de fiets om lekker door de bossen te mountainbiken, langs de dijk op de racefiets snelheid te maken of zelfs met de fiets op vakantie te gaan. We kunnen er als Nederlanders gewoonweg geen genoeg van krijgen. Liefst hebben we meewind, maar dat hebben we niet altijd voor het zeggen. 

Vrijwillig deelnemen aan NK Tegenwindfietsen 

Alhoewel; Nederland heeft zelfs het NK Tegenwindfietsen. Bij windkracht 7 of hoger proberen fanatieke deelnemers vooruit te komen. Doen ze vrijwillig! Zonder versnelling. Als er storm op komst is wordt het kampioenschap drie dagen van tevoren aangekondigd en kunnen personen zich aanmelden. 

Als je het fietsen dus echt niet kunt loslaten kun je altijd nog aan wedstrijdjes meedoen. Op een racefiets, mountainbike of een fiets zonder al die toeters en bellen. Wel even inschrijven en betalen, want die fietspaden blijven niet als vanzelf zo fraai. Dus altijd je Burkely portemonnee meebrengen. Je weet nooit waar je met je tweewieler terecht komt, en zeker niet of de wind nog aanwakkert.