Relax Totaal
Image default
Modellen

Wat gebeurt er in een pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby is extreem alert, ontvankelijk en klaar om zich met zijn moeder te verbinden. Het herkent ook je stem, zelfs voordat je het hebt gezegd, waardoor dit een prachtige tijd is voor binding. Het gezichtsvermogen is ook onvolwassen en het is moeilijk voor een pasgeborene om visuele beelden in betekenisvolle vormen te organiseren. Tijdens de eerste twee maanden zal je nieuwe baby echter gefascineerd raken door fel licht, patronen en primaire kleuren. Hij of zij kan zelfs in staat zijn om je stem te herkennen, wat rustgevend kan zijn.

Je nieuwe aanwinst zal veel reflexen hebben. Je pasgeborene zal een wortelreflex hebben, wat betekent dat hij zich naar een voedselobject zal keren en eraan zal beginnen te zuigen. De ogen van je baby zijn ook groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam, een teken dat hij klaar is om te voeden. Afhankelijk van de leeftijd van je baby kan je kind verschillende reflexen hebben. De tonische nekreflex betekent dat je baby zijn of haar armen naar buiten zal krullen en weggooien. Je baby zal ook een grijpreflex hebben, wat betekent dat zijn of haar vingers zich zullen sluiten rond een klein voorwerp dat in zijn of haar handpalm is geplaatst.

Wanneer je je pasgeboren baby voor het eerst vasthoudt, moet je je bewust zijn van wat er binnenin gebeurt. Dit is een cruciale fase in de ontwikkeling van de baby. De eerste keer dat je je baby vasthoudt, zorg er dan voor dat je hem of haar in de gaten houdt. Dit zorgt ervoor dat hij of zij zich goed aan je armen kan vastklampen en voorkomt dat hij of zij in slaap valt. Dit zal je ook helpen om de ogen van je baby te beschermen tegen mogelijke infecties. Als je pasgeboren baby zich niet vastklampt, kan hij of zij last hebben van uitdroging en kan hij of zij risico lopen op infectie.

Het zicht van een nieuwe baby is wazig bij de geboorte en je moet ervoor zorgen dat je er afstand van houdt. Probeer een voorwerp zo dicht mogelijk in de mond van je kind te stoppen. Een pasgeborene zal ook in staat zijn om je stem te horen. De eerste weken zal hij of zij niet glimlachen, maar zal hij of zij je stem herkennen. De ogen zijn meestal blauw of grijs, maar ze kunnen in de loop der jaren donkerder worden.

De huidskleur van een pasgeborene is grijs tot donkerblauw en zal de komende dagen normaal worden. Een pasgeborene is altijd nat en bedekt met bloedstrepen. De eerste dagen zitten vol nieuwe ontdekkingen. Een pasgeborene is in staat om de stem van zijn of haar moeder te herkennen. Ondanks hun bijziendheid is de pasgeborene nog niet in staat om te glimlachen. Zijn of haar ogen zijn meestal grijs of blauw. Na een paar weken beginnen hun ogen donkerder te worden, maar dit kan tijdelijk zijn.

Het gezichtsvermogen van een pasgeborene is nog in ontwikkeling. Na acht maanden kan een pasgeborene onderscheid maken tussen zwarte en witte objecten en beweging zien. Hij of zij kan objecten ook volgen met zijn of haar ogen. Een nieuwe baby is in staat om bekende stemmen te herkennen en zal zich vaak naar hen toe keren als ze ze horen. Het oorscheld is belangrijk voor een pasgeborene om te leren lezen. Dit betekent dat ze een hoog IQ hebben en zullen leren om te vertellen of iemand in hun omgeving met hen praat.

Lees ook ons artikel over baby hechting