Relax Totaal
Image default
Anders

Welke verschillende animatietechnieken zijn er?

Welke verschillende animatietechnieken zijn er?

We hebben allemaal weleens een animatievideo voorbij zien komen. Wat is het toch een handig manier om een boodschap op een eenvoudige manier aan je doelgroep over te brengen.

Animaties nemen sinds jaar en dag een belangrijke plek in binnen veel communicatiecampagnes of andere organisatie- of bedrijfsuitingen.

Hoe je een animatie vormgeeft is helemaal aan jou. Er zijn verschillende animatietechnieken die animatiestudio’s toepassen. In deze blog gaan we er een aantal met je doornemen.

  1. Een 2d animatie bestaat uit beelden waarin geen diepte is waar te nemen. Vaak, maar niet altijd, wordt dan ook vaan een “tekenstijl” gebruikt om een 2d animatie vorm te geven. Een van de unieke aspecten aan een 2d animatie is dat die ook met de hand kan worden gemaakt terwijl de meeste andere vormen van animatie toch echt met de computer moeten worden vervaardigd.
  2. Aan de naam zelf is wellicht niet alles af te lezen, maar bij een stop-motion animatie wordt een bepaald object bijvoorbeeld steeds iets verschoven waarna er een foto van wordt gemaakt. Als je al die beelden vervolgens achter elkaar zet, dan lijkt het net of het object beweegt. Je kent het effect misschien wel van die boekjes waarvan je de bladzijden tussen je vingers kunt laten doorglijden waardoor het net lijkt alsof het mannetje in het boekje loopt.
  3. Deze variant is toch wel een beetje voor de romantici onder ons. Wie heeft er vroeger niet gespeeld met een poppenkast? Poppen kunnen ook goed worden ingezet voor animatie. Laat de poppen handelingen verrichten die je beeld voor beeld filmt. Zet die achter elkaar en je hebt een animatie.
  4. Bij CGI maak je gebruik van beelden die volledig met de computer zijn gemaakt. De term staat dan ook voor Computer Generated Imagery. Deze techniek wordt ook veel toegepast in films en series. Denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones. In deze bekend HBO serie werden hele werelden en de bijzonderste wezens gecreëerd dankzij CGI. Op basis van deze techniek kun je dus ook animaties maken.
  5. We kunnen natuurlijk niet 2d behandelen zonder ook 3D te noemen. Dit is een veel gekozen techniek bij het maken van animaties. Een van de grote voordelen van 3D ten opzichte van 2D is dat je gebruik kunt maken van diepte en dus bijvoorbeeld ook een gebouw van binnen kunt laten zien in een animatie. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas als je een op de tekentafel ontworpen gebouw digitaal tot leven wilt laten komen.

Animatiestudio Donker Media heeft kaas gegeten van alle vormen van animatie

Geen vorm van animatie is animatiestudio Donker Media te gek. Omdat wij echte vakidioten zijn houden we alle ontwikkelingen in onze branche goed bij. Dat betekent dat we op de hoogte zijn van de nieuwste snufjes en technieken. Meer weten? Neem eens contact op.